25% OFF pentru că ne pasă de dvs.!

Din solidaritate, pe timpul pandemiei

Reducerile sunt valabile pentru următoarele categorii:

În acest articol vă prezentăm metode utile, ţintite, de folosire ale uleiului de lavandă pentru a beneficia la maxim de efectele sale. Astfel putem crea nu numai o atmosferă parfumată la noi acasă dar putem preveni şi alina unele boli.

Articolul se adresează în special celora care acum se iniţiază în utilizarea uleiurilor esenţiale. Totodată şi cei un pic mai avansaţi, vor putea găsi în ea informaţii noi şi utile.

Despre calităţile lavandei am mai vorbit în mai multe articole de blog, la fel şi despre diferenţa dintre ulei si produsele pe bază de flori (http://lavandair.ro/plante-aromatice-versus-uleiuri-esentiale/).

test alergie pentru uleiul de lavandă

Cum facem testul de alergie?

Înainte de prima utilizare al oricărui ulei esenţial, vă sugerăm să realizaţi neapărat un test de toleranţă. Acesta constă în picurarea unei singure picături de ulei esenţial pe interiorul antebraţului şi apoi să-l acoperiţi cu un plasture pentru 24 ore.

Dacă în acest timp apare roşeaţă, mâncărime în zona aplicării sau dificultăţi de respiraţie, înseamnă că sunteţi alregic/ă la vreun component din uleiul respectiv. În acest caz vă sfătuim să evitaţi utilizarea uleiul testat.

Dacă nu apar aceste neplăceri, înseamnă că puteţi să utilizaţi uleiul în condiţii de siguranţă.

Iată cele mai simple metode şi tehnici de utilizare ale uleiurilor esenţiale în general şi al uleiului de lavandă în parte:

1. În băi aromaterapeutice cu ulei de lavandă

Atât pentru plăcere cât şi în scopuri terapeutice. În timpul băii pielea absoarbe mineralele şi substanţele chimice din apă care ajung uşor în circuitul sanguin.

Din această cauză, este important ce alegem ce dorim să introducem în apa de baie: chimicale, care ne pot dăuna, sau minerale, elemente nutritive şi uleiuri esenţiale pure, care ne pot întări, echilibra sau calma.

Decizia este a noastră. În plus, uleiurile esenţiale acţionează în băi prin două moduri: atât prin absorbţie în piele cât şi prin inhalare.

Relaxare cu ulei de lavandă

Uleiul de lavandă se adaugă la cada umplută complet. Altfel acesta se va evapora cu apa caldă înainte ca proprietăţile terapeutice să-şi facă efectul.

Dozajul este între 3-6 picături/cadă (în funcţie de kg corp) la adulţi iar în cazul copiilor mici dozajul se reduce la 1 picătură de ulei esenţial în cazul bebeluşilor, respectiv de 2 picături în cazul copiilor de 2-3 ani. În ambele cazuri se recomandă diluarea uleiului într-o linguriţă de ulei vegetal (ex. ulei de migdale dulci, ulei jojoba sau ulei fracţionat de cocos, dacă doriţi o experienţă mai puţin unsuroasă). Pentru piele sensibilă de fiecare dată se recomandă amestecarea uleiului esenţial cu un ulei vegetal de bază. Uleiurilor de bază vom dedica un alt articol.

Hipocrate spunea: “ Calea spre sănătate este să faci în fiecare zi o baie parfumată şi un masaj aromat “.

Cu acest sfat, putem să trecem la următoarea metodă de utilizare

2. Masaj cu ulei de lavandă

Se spune de specialişti că masajul cu uleiuri esenţiale este una din cele mai eficiente metode de tratament, fiind vorba de aplicare directă. Constituenţii uleiurilor de masaj trec prin piele, ajung în sânge şi sunt purtaţi până la celule.

În acest caz uleiul esenţial întotdeauna se diluează cu un ulei de bază, un ulei vegetal , în proporţie de 1-3%, adică se adaugă 3-9 picături de ulei esenţial la 10 ml ulei vegetal.

Masaj cu ulei esenţial

O concentraţie mărită de ulei esenţial, nu este neapărat o formulă mai eficientă.

Cantităţile în exces de ulei esenţial pot crea reacţii şi efecte secundare nedorite. În masaj se pot folosi şi amestecuri de uleiuri esenţiale. De regulă 2-3 feluri de uleiuri esenţiale sunt suficiente pentru efectele terapeutice dorite.

Recomandăm prepararea a unei cantităţi de ulei de masaj doar pentru o singură aplicare. Dacă totuşi reuşim să preparăm mai mult, acestea se păstrează doar 1-2 săptămâni în sticle de culoare brună, în frigider.

3. În inhalaţii cu ulei de lavandă

În acest caz uleiul esenţial de lavandă acţioneză atât asupra sistemului respirator, cât şi asupra sistemului nervos, ajutând la combaterea insomniei , a anxietăţii, a bolilor legate de stres, depresie etc.

  • cu vaporizatoare şi difuzoare de aromaterapie – cu 3-4 picături adăugate, este cea mai elegantă şi sigură metodă. Aici puteţi viziona mai multe tipuri de difuzoare de aromaterapie şi vă puteţi alege pe cel care vi se potriveşte cel mai bine.
  • inhalaţii cu aburi – se adaugă 2-4 picături de ulei esenţial într-un vas cu apă fierbinte şi se acoperă capul cu un prosop, inhalând câteva minute. Ochii se ţin închişi pentru a preveni iritarea lor.
  • metoda batista – se pun 2-3 picături de ulei esenţial pe o batistă din care se poate inhala, chiar pe parcursul unei zile întregi.
  • mâinile – într-o situaţie de criză, puneţi 1 picătură de ulei esenţial de lavandă în podul palmei, frecaţi mâinile, apropiaţile de nas şi inhalaţi adânc, cu ochii închişi
Aromaterapie cu ulei de lavandă
  • cu lămpi odorizante – sunt de regulă din argilă, care se încălzesc de o lumânare mică, plată. În acest caz trebuie avut grijă ca apa în care se adaugă uleiul esenţial (cca 3-6 picături) să fie suficientă şi uleiul să nu se ardă – este o soluţie mai mult pentru creare de atmosferă
  • cu inhalatoare personale – este o metodă activă şi personală de inhalare, prin care beneficiem de aroma intensă al uleiului esenţial doar noi, fără să „deranjăm” pe cei din jur (care pot fi sensibili sau alergici). Se picură 10-15 picături de ulei esenţial pe fitilul din interiorul inhalatorului şi se inhalează. Aroma va persista în inhalator cca 3-4 luni. Se foloseşte pe durate scurte de 5-10 minute, de 3-4 ori pe zi. Astfel de inhalatoare personale puteţi vedea aici.
  • prin bijuterii special destinate pentru aromaterapie – această metodă are la bază difuzarea pasivă. Se realizează prin evaporarea uleiul esenţial picurat pe căptuşeala din interiorul unui pandantiv. Mai multe modele puteţi vedea aici.

Alte metode utile ….

  • prin sticluţe aromatizante cu capac de lemn – se aplică 1-2 picături de ulei esenţial în căpăcelul de lemn, care îmbibându-se, eliberează treptat aroma uleiului esenţial. Se recomandă utilizarea ei în încăperi mici, mai mult pentru savurarea miresmei
  • spray-ul de cameră – În acest caz în 125 ml apa florală de lavandă puteţi adăuga 8-10 picături de ulei esenţial de lavandă. La acest amestec adăugaţi un dispersant-solubilizant (ex. Solubol) şi după o agitare profundă, o puteţi pulveriza în aer, pe aşternuturi, covoare, perdele sau chiar pe arsuri şi iritaţii ale pielii. (substanţa rezultată va avea aspect tulbure!). În cazul copiilor mici uleiul esenţial se poate neglija. Apa florală de lavandă suplineşte calităţile uleiului şi va ajuta copii în adormire uşoară. Principiul de acţiune şi în acest caz este inhalarea.
  • vasul cu apă – dozajul este de 2-6 picături într-un vas cu apă care se aşează într-un loc cald (de ex. pe calorifer) şi aroma va invada treptat încăperea

4. În creme, seruri şi unguente cu ulei esenţial de lavandă

Creme handmade cu ulei de lavanda

Putem crea propriile noastre creme de faţă, mâini sau picioare. Dacă la acestea aplicăm ulei de lavandă, vom putea trata imperfecţiunile, iritaţia, infecţiile, rănile, crăpăturile, etc.

5. La comprese

În acest caz se amestecă max. 3-6 picături de ulei esenţial, diluat corespunzător în ulei vegetal, într-un vas mic cu apă caldă sau rece. În acesta se îmbibă un material absorbant (batistă, compresă sterilă sau prosop) şi se aplică pe zona afectată. Compresa o putem lăsa peste zona problematică cca 2 ore sau chiar peste noapte. Se pot folosi în caz de vânătăi, dureri musculare, reumatice şi chiar la dureri de cap. Se consideră o metodă eficientă pentru a reduce durerea şi inflamaţia. Se pot folosi fie sub formă de comprese calde (la dureri cronice), fie reci(la dureri acute). În caz de luxaţii, compresele reci cu cele calde se pot chiar alterna.

Comprese cu ulei de lavandă

6. Concluzii

Metodele enumerate cuprind cele mai simple tehnici de uz extern ale uleiurilor esenţiale, fără să epuizăm însă lista utilizărilor posibile.

Ca şi concluzie, datorită concentraţiei mari în compuşi, nici măcar uleiul esenţial de lavandă 100% pur nu se aplică pe piele nediluat. Excepţie constituind doar urgenţele de tipul arsurilor, tăieturilor şi înţepăturilor, de dimensiuni reduse, cazuri în care, datorită calităţilor sale cicatrizante, 1-2 picături pot ajuta o regenerare mai rapidă a zonei afectate.

Chiar dacă uleiul esenţial Lavandair este pur 100%, totuşi aveţi grijă să nu depăşiţi doza maximă de 0.1-1 g/zi .

Utilizare responsabilă, sigură şi plăcută vă dorim!

Bibliografie:

Denise Whichello Brown – Teach Yourself Aromatherapy

Victoria H. Edwards – The Aromatherapy Companion

Rachel Frely: Le secrets de la lavande

Tisserand Institute – infographics