Probabil ai auzit despre puterea plantelor medicinale și aromatice. Plantele aromatice conțin uleiuri esențiale care pot fi extrase din florile, frunzele, semințele, coaja fructului, scoarța sau rădăcina plantei prin distilare. Aceste plante pot trata variate afecțiuni tocmai prin aceste esențe pe care le conțin.

Randamentul de extracție prin distilare a uleiurilor esențiale este de obicei foarte mic, acesta este și cauza pentru care aceste uleiuri ajung să coste foarte mult. (Prețul mic la uleiul esențial este un semn că este contrafăcut). Uleiurile esențiale sunt valoroase pentru sănătate, nu doar industriei parfumurilor, dar doar atunci, dacă sunt pure și nu conțin compuși sintetici.

Fiecare tip de ulei esențial conține compuși diferiți, de ordinul chiar a sutelor, în proporții variabile, ceea ce în condiții de laborator nu se poate imita. Da, componentele uleiurilor esențiale pot fi elaborate și sintetic în laborator(pentru materie primă mai ieftină industriei parfumurilor), dar în acest caz nu mai au capacitatea curativă (dacă ai mai încercat diverse uleiuri esențiale și nu ai văzut nici un efect în afară de parfum, probabil acesta era motivul). Uleiurile adevărate, naturale, pure, acționează prin sinergie, adică prin acțiunea simultană și în aceeași direcție a mai multor compuși, ceea ce  în mod sintetic nu se poate realiza.

Aromaterapeuta Victoria H. Edwards clasifică uleiurile esențiale în funcție de efectele compușilor dominante în 6 grupuri funcționale principale, fiecare grup având caracteristici specifice:

  • ALCOOLI – ex. ulei esențial de Bergamota, Mentă, Arborele de ceai (Tea Tree), Roiniță (Melissa), Neroli, Lemn de santal – uleiurile din această categorie se caracterizează prin miros ușor dulce, ierbos sau lemnos.Este cel mai larg grup USER FRIENDLY și au efect ECHILIBRANT.

 

  • ESTERI – ex. ulei esențial de Lavandă, Geraniu, Mușețel, Ienupăr, Iarba sfântului Ioan (sau Salvia sclarea în latină, a nu se confunda cu Salvia oficinalis care este o cetonă) – acestea rezultă din reacția chimică (în mod natural, fără vreo interveție) dintr-un acid organic și un alcool sau un fenol. Se caracterizează prin note fructate. Aceste uleiuri sunt CELE MAI SIGURE dintre toate uleiurile esențiale, pot fi aplicate și nediluate pe piele și au acțiune CALMANTĂ, SEDATIVĂ.

 

  • ALDEHIDE – ex. ulei esențial de Citronella (lemongrass), Scorțișoară, Verbena – au acțiune CALMANTĂ asupra EMOȚIILOR dar IRITĂ PIELEA.

Aici vreau să vă povestesc ceva din experiența mea personală. Copilului meu îi place mirosul de scorțișoara(aldehid) și  într-o seară i-am pregătit o baie cu câteva picături de ulei de acest fel. Înainte mai încercasem alte uleiuri de ex. citronella(aldehid și acesta) sau lavanda(ester) și nu au fost probleme. Peste câteva minute copilul a început să țipe că are arsuri pe piele, îl ustură, s-a roșit toată pe zona de  piele în contact cu apa cu uleiul de scorțișoară, arăta  ca și când ar fi fost într-adevăr ars. L-am clătit repede cu apă curată, l-am uscat și eu nu înțelegeam ce s-a întâmplat. Am crezut că e alergic la uleiul esențial de scorțișoară. Până doua zi iritația i–a trecut. 

Acum știu ce s-a întâmplat. Acum știu deja cum arată acțiunea aldehidelor asupra pielii și ce înseamnă să încerci ceva fără să fi în cunoștință de cauză de posibilele  efecte. M-am învățat scump. Cu siguranță nu voi mai face o astfel de greșeală.

 

  • ETHERI– ex. ulei esențial de Busuioc, Anason, Chimen dulce (fennel) – au acțiune CALMANTĂ asupra TRACTULUI DIGESTIV, dar în apa de baie irită pielea.

 

  • FENOLI ulei esențial de Oregano, Cimbru de munte(Satureja Montana în latină), Cimbrișor(Thymus vulgaris în latină), Cuișoare – au un miros condimentat, usturător, înțepător, au caracter medicinal ANTISEPTIC, ANTIVIRAL, ANTIFUNGIC. Sunt foarte puternice, oxidează repede, pot arde pielea sau mucusul iar în doze mari pot fi toxice pentru ficat! Se utilizează doar diluate în alte uleiuri de bază (în diluție de max. 3%)și nu se pulverizează în aer. Se utilizează pe termen scurt în regim similar cu antibioticele pentru că și efectul lor este similar.

 

  • CETONE ulei esențial de Rozmarin, Eucalipt, Salvie (i se mai spune Jaleș în română sau Salvia Oficinalis în latină), Isop, Thuia, Chimion – aceste uleiuri au mirosuri foarte diverse, sunt foarte puternice și SE CUMULEAZĂ  ÎN ORGANISM . Au acțiune agresivă asupra mucusului și ACȚIUNE NEUROTOXICĂ, pot conduce la creșteri abnormale de celule, putând fi FATALE în mâini neinițiate. De aceea dozajul maxim pentru un adult din aceste uleiuri este de 1-3 picături pe zi și nu mai mult de 6 zile consecutive! Valoarea lor medicinală constă în acțiunea lor dizolvantă și capacitatea lor de a ajuta la regenerarea celulelor lezate.

 

Acest articol are caracter de introducere în lumea uleiurilor esențiale, în care am dorit să arăt ce putere  pot avea uleiurile esențiale și că în mâini neinițiate unele pot fi chiar foarte periculoase.

Dar sunt și grupuri sigure de exemplu cea a alcoholilor și a esterilor, care în cantități moderate au efecte benefice fără efecte adverse.

Uleiurile deci trebuiesc cunoscute bine și respectate! Înainte de a utiliza uleiurile esențiale, vă recomand să consulțați un aromaterapeut cu experiență, care vă poate indica dozajul optim și sigur, chiar și din uleiurile de altfel mai periculoase și urmăriți acest dozaj, fără să le depășiți.

Renumita aromaterapeută Daniele Ryman, care practică aromaterapia din anii 1980 și studiază uleiurile esențiale în mod continuu, recomandă pentru uzul zilnic, să folosim cu încredere plantele aromatice în locul uleiurilor. Ea propune utilizarea aromaterapiei cu plante: sub forma diverselor produse iar în bucătărie, prin condimentare și infuzii, rezervând uleiurilor esențiale un loc special și țintit: DOAR ÎN CAZ DE NEVOIE, în mod similar medicamentelor!