Dermatita alergică: Metode simple de ameliorare cu uleiuri esențiale

Știai că dermatita alergică sau eczema, pe plan mondial, apare la 1 din 10 copii? Iar în cazul adulților, incidența eczemei este de 20% din populația lumii conform studiului (Ridd et al., 2022) (3)?

Dar unele uleiuri esențiale dispun de proprietăți anti-eczematice, împiedicând eliberarea mediatorilor inflamatorii și hiperactivitatea imunologică. Astfel au capacitatea se a ameliora simptomele dermatitei. Acest fapt a fost dovedit de studiul R. Babbar et al., 2024. (6)

eczema-pe-mana
simptome-dermatita-alergică

1. Cum se manifestă dermatita alergică – simptome, cauze, tratament

1.1 Simptome

Dermatita – este o formă de eczemă și reprezintă inflamația cronică a pielii, în care capacitatea de barieră protectoare al acestuia este perturbată. Această perturbare se datorează dezintegrării parțiale a stratului cornos (stratul cel mai exterior a pielii) și în consecință se produce pierdere transepidermică de apă din țesuturi (măsurat prin TEWL –Transepidermal Water Loss).

Cum spuneam mai devreme, eczema / dermatita se manifestă sub forma de piele uscată, crăpată, cu pete roșii, și mâncărimi foarte intense. Câteodată pielea se prezintă cu denivelări, leziuni și secreții.

Mâncărimile de multe ori apar în timpul nopții și provoacă întreruperi ale somnului și cu iritabilitate intensă (3) (8). Condiția conferă disconfort accentuat atât persoanelor suferinde cât și familiilor sugarilor și copiilor afectați de dermatită.

1.2 Cauze

Cauzele apariției dermatitei nu sunt 100% elucidate, dar se pare că eczema este un rezultat al mai multor factori care apar concomitent (8):

  • Predispoziția genetică
  • Factorii de mediu – iritanți chimici (săpunuri agresive, detergenți, parfumuri sintetice), alergeni din aer (praf de casă, polen) și din alimente(nuci, ouă, soia, lapte de vacă, grâu, crustacee etc), microorganisme(in special Staphylococcus aureus) conduc la sensibilizare (Thomsen, 2014)
  • Disfuncții ale barierei pielii
  • Stresul emoțional și fizic
  • Sistemul imunitar hiperactiv – reacție alergică

Dermatita alergică a copiilor câteodată intră în remisie cu vârsta, dar la cca 25% dintre aceștia persistă și în viața adultă.

tratament-eczemă

1.3 Tratament

Prin tratamente medicamentoase se urmărește ținerea sub control al erupțiilor, la ora actuală ne existând cură definitivă care să vindece eczema/dermatita.

Tratamentele medicamentoase cuprind crème cu corticosteroizi și antihistaminice aplicabile pe termen scurt.

Utilizate pe termen lung acestea duc la efecte secundare precum subțierea pielii, pierdere de pigmenți, predispoziție la infecții, necesitând și tratamente cu antibiotice sau antifungice (8)

2. Cum poate ajuta aromaterapia în dermatită

La anumite uleiuri esențiale, s-a dovedit prin studii, că dispun de proprietăți anti-eczematice, împiedicând eliberarea mediatorilor inflamatorii și hiperactivitatea imunologică (6).

Pe de altă parte uleiurile esențiale sunt substanțe naturale care au încă un atuu: acționează concomitent atât asupra pielii cât și emoțiilor și stresului, de multe ori factor declanșator al exacerbării simptomelor.

Așadar, prin aromaterapie putem urmări:

  • Reducerea inflamației de la nivelul pielii
  • Reducerea reacției alergice
  • Reducerea și ameliorarea mâncărimilor
  • Reducerea coloniei de staphylococcus aureus de pe piele
  • Reducerea pierderii de apă din piele prin restabilirea barierei protectoare a pielii
  • Reducerea stresului – ca factor declanșator al exacerbării
dermatita-alergica

3. Care sunt uleiurile esențiale utile în dermatita alergică

3.1 Ulei esențial lavanda (Lavandula angustifolia)

Calmează mâncărimile, iritația și liniștește emoțiile persoanei suferinde, reducând stresul și anxietatea. În același timp conferă somn odihnitor. Dispune de efect antihistaminic, antiinflamator, antimicrobian (1)(7)(14).

3.2 Ulei esențial de geranium (Pelargonium asperum/graveolens)

Dispune de proprietăți antialergice (geraniolul inhibă degranularea mastocitelor induse de IgE – care conduc la secretarea de histamină), antiinflamatoare (geraniolul și citronellolul supresează acumularea de neutofile și edemul), calmează emoțiile, are efect antidepresant (2)(9)(10).

Alte uleiuri esențiale cu conținut bogat în geraniol și citronellol sunt uleiul esențial de trandafir și palmarosa.

3.3 Ulei esențial de paciuli (Pogostemon cablin)

Grăbește vindecarea pielii și ameliorează simptomele din eczemă prin stimularea creșterii noilor celule de piele. Are efect antialergic, antiinflamator, antimicrobian dar și aantidepresant (3) (6)

3.4 Ulei esențial de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)

Poate fi de ajutor datorită proprietății antiinflamatoare (modulează vasodilatarea asociată de inflamația indusă de histamină în oameni) și proprietății antimicrobiene (2) (11) (12).

3.5 Ulei esențial de coriandru ( Coriandrum sativum)

Pretabil pentru ten sensibil, prezintă proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. (4)

3.6 Ulei esențial de eucalipt globulus ( Eucalyptus globulus)

Prezintă proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene (2)

4. Atenționări în utilizarea uleiurilor esențiale pentru dermatita alergică

Uleiurile esențiale, fiind subtanțe foarte concentrate, chiar dacă sunt pure și 100% naturale, utilizate în cantități nepotrivite ( prea mari), pot duce la iritații și sensibilizări. Așadar pornește în totdeauna cu canități mici și crește doza treptat, și doar în caz de necesitate.

Când le aplici pe piele, este esențial să respecți maximul dermal recomandat specific fiecărui ulei esențial și corespunzător vârstei utilizatorului.

Aplică pe piele doar ulei esențial diluat, în concentrația care respectă acest maxim! Chiar mai mult, în eczemă/dermatită nu depăși o concentrație mai mare de 2% ulei esențial pe corp și 1% pe față, chiar dacă maximul dermal ar permite. Iar dacă te știi și cu ten sensibil, păstrează concentrația uleiurilor esențiale în intervalul 0,2-0,5%. Așa vei rămâne în zona de siguranță și fără griji!

Cum poți calcula diluția și concentrația? Urmărește acest video pentru a afla aceste informații

Când te știi cu alergii, înainte de prima utilizare al unui ulei esențial, este bine să efectuezii un patch test – aplică 1 picătură pe interiorul brațului din uleiul esențial diluat, acoperă cu o plasture pe timp de 24 ore. Dacă nu apare nici o iritație în zona respectivă, înseamnă că nu ești alergic/ă la uleiul esențial respectiv și îl poți folosi diluat în siguranță.

În cazul copiilor, evită utilizarea uleiurilor esențiale de eucalipt globulus sub vârsta de 3 ani.

Dacă suferi însă de sensibilitate chimică multiplă, astm sever sau BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) este bine să eviți cu totul utilizarea uleiurilor esențiale, pentru a nu exacerba reacțiile alergice sau astmatice.

5. Sfaturi practice

Cum în cazul dermatitei calea de utilizare a uleiului esențial este prin aplicare topică, e bine să alegi un ulei vegetal pentru diluare care să aibă proprietăți specifice, benefice pentru dermatită.

Uleiul virgin de cocos s-a arătat în studii că dispune de proprietăți antibacteriene împotriva Staphylococcus aureus(5) pe de o parte, pe de altă parte limitează pierderea transepidermală de apă și îmbunătățește hidratarea pielii(13). Devine deci vehicul ideal pentru uleiuri esențiale, utilizabil și în cazul copiilor.

Mai jos vei găsi câteva idei de combinare a uleiurilor esențiale pentru ca acestea să amelioreze eficient și în siguranță simptomele dermatitei atopice. Fiecare combinație va avea un miros diferit. Având în vedere că una din regulile de bază ale aromaterapiei este ca aroma combinației să-ți fie pe plac, îți recomand să încerci fiecare combinație în parte și să o folosești pe aceea cu a cărei miros rezonezi.

1. Se adaugă 1 picătură ulei esențial lavandă + 1 picătură ulei esențial geranium + 1 picătură ulei esențial paciuli într-o sticluță de 10 ml care apoi se completează cu ulei virgin de cocos – rezultând o concentrație/diluție de 1,0 %.

2. Se adaugă 3 picături de ulei esențial de coriandru într-o sticluță de 10 ml care apoi se completează cu ulei virgin de cocos – rezultând o concentrație/diluție de 1,0 %.

3. Se adaugă 2 picături ulei esențial lavandă + 1 picătură ulei esențial arbore de ceai + 1 picătură ulei esențial geranium într-o sticluță de 10 ml care apoi se completează cu ulei virgin de cocos – rezultând o concentrație/diluție de 1,33 %.

4. 1 picătură ulei esențială lavandă într-o sticluță de 10 ml care apoi se completează cu ulei virgin de cocos – rezultând o concentrație/diluție de 0,33 % – potrivită și pentru copii.

Dacă infromațiile din acest articol ți-au fost de folos, asigură-te printr-un share că vor ajunge și la prietenii tăi.

Cu drag,

Andrea Konti – Reflexoterapeut cu competențe în aromaterapie

(Absolvent Tisserand Institute)

DISCLAIMER: Informațiile din acest articol au rol informativ-educativ și nu dorim prin ea să diagnostizăm sau să tratăm vreo boală. Dacă ai nevoie de sfaturi personalizate ne poți contacta prin email sau telefonic.

Știai că dermatita alergică sau eczema, pe plan mondial, apare la 1 din 10 copii? Iar în cazul adulților, incidența eczemei este de 20% din populația lumii conform studiului (Ridd et al., 2022) (3)?

Dar unele uleiuri esențiale dispun de proprietăți anti-eczematice, împiedicând eliberarea mediatorilor inflamatorii și hiperactivitatea imunologică. Astfel au capacitatea se a ameliora simptomele dermatitei. Acest fapt a fost dovedit de studiul R. Babbar et al., 2024. (6)

eczema-pe-mana
simptome-dermatita-alergică

1. Cum se manifestă dermatita alergică – simptome, cauze, tratament

1.1 Simptome

Dermatita – este o formă de eczemă și reprezintă inflamația cronică a pielii, în care capacitatea de barieră protectoare al acestuia este perturbată. Această perturbare se datorează dezintegrării parțiale a stratului cornos (stratul cel mai exterior a pielii) și în consecință se produce pierdere transepidermică de apă din țesuturi (măsurat prin TEWL –Transepidermal Water Loss).

Cum spuneam mai devreme, eczema / dermatita se manifestă sub forma de piele uscată, crăpată, cu pete roșii, și mâncărimi foarte intense. Câteodată pielea se prezintă cu denivelări, leziuni și secreții.

Mâncărimile de multe ori apar în timpul nopții și provoacă întreruperi ale somnului și cu iritabilitate intensă (3) (8). Condiția conferă disconfort accentuat atât persoanelor suferinde cât și familiilor sugarilor și copiilor afectați de dermatită.

1.2 Cauze

Cauzele apariției dermatitei nu sunt 100% elucidate, dar se pare că eczema este un rezultat al mai multor factori care apar concomitent (8):

  • Predispoziția genetică
  • Factorii de mediu – iritanți chimici (săpunuri agresive, detergenți, parfumuri sintetice), alergeni din aer (praf de casă, polen) și din alimente(nuci, ouă, soia, lapte de vacă, grâu, crustacee etc), microorganisme(in special Staphylococcus aureus) conduc la sensibilizare (Thomsen, 2014)
  • Disfuncții ale barierei pielii
  • Stresul emoțional și fizic
  • Sistemul imunitar hiperactiv – reacție alergică

Dermatita alergică a copiilor câteodată intră în remisie cu vârsta, dar la cca 25% dintre aceștia persistă și în viața adultă.

tratament-eczemă

1.3 Tratament

Prin tratamente medicamentoase se urmărește ținerea sub control al erupțiilor, la ora actuală ne existând cură definitivă care să vindece eczema/dermatita.

Tratamentele medicamentoase cuprind crème cu corticosteroizi și antihistaminice aplicabile pe termen scurt.

Utilizate pe termen lung acestea duc la efecte secundare precum subțierea pielii, pierdere de pigmenți, predispoziție la infecții, necesitând și tratamente cu antibiotice sau antifungice (8)

2. Cum poate ajuta aromaterapia în dermatită

La anumite uleiuri esențiale, s-a dovedit prin studii, că dispun de proprietăți anti-eczematice, împiedicând eliberarea mediatorilor inflamatorii și hiperactivitatea imunologică (6).

Pe de altă parte uleiurile esențiale sunt substanțe naturale care au încă un atuu: acționează concomitent atât asupra pielii cât și emoțiilor și stresului, de multe ori factor declanșator al exacerbării simptomelor.

Așadar, prin aromaterapie putem urmări:

  • Reducerea inflamației de la nivelul pielii
  • Reducerea reacției alergice
  • Reducerea și ameliorarea mâncărimilor
  • Reducerea coloniei de staphylococcus aureus de pe piele
  • Reducerea pierderii de apă din piele prin restabilirea barierei protectoare a pielii
  • Reducerea stresului – ca factor declanșator al exacerbării
dermatita-alergica

3. Care sunt uleiurile esențiale utile în dermatita alergică

3.1 Ulei esențial lavanda (Lavandula angustifolia)

Calmează mâncărimile, iritația și liniștește emoțiile persoanei suferinde, reducând stresul și anxietatea. În același timp conferă somn odihnitor. Dispune de efect antihistaminic, antiinflamator, antimicrobian (1)(7)(14).

3.2 Ulei esențial de geranium (Pelargonium asperum/graveolens)

Dispune de proprietăți antialergice (geraniolul inhibă degranularea mastocitelor induse de IgE – care conduc la secretarea de histamină), antiinflamatoare (geraniolul și citronellolul supresează acumularea de neutofile și edemul), calmează emoțiile, are efect antidepresant (2)(9)(10).

Alte uleiuri esențiale cu conținut bogat în geraniol și citronellol sunt uleiul esențial de trandafir și palmarosa.

3.3 Ulei esențial de paciuli (Pogostemon cablin)

Grăbește vindecarea pielii și ameliorează simptomele din eczemă prin stimularea creșterii noilor celule de piele. Are efect antialergic, antiinflamator, antimicrobian dar și aantidepresant (3) (6)

3.4 Ulei esențial de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)

Poate fi de ajutor datorită proprietății antiinflamatoare (modulează vasodilatarea asociată de inflamația indusă de histamină în oameni) și proprietății antimicrobiene (2) (11) (12).

3.5 Ulei esențial de coriandru ( Coriandrum sativum)

Pretabil pentru ten sensibil, prezintă proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. (4)

3.6 Ulei esențial de eucalipt globulus ( Eucalyptus globulus)

Prezintă proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene (2)

4. Atenționări în utilizarea uleiurilor esențiale pentru dermatita alergică

Uleiurile esențiale, fiind subtanțe foarte concentrate, chiar dacă sunt pure și 100% naturale, utilizate în cantități nepotrivite ( prea mari), pot duce la iritații și sensibilizări. Așadar pornește în totdeauna cu canități mici și crește doza treptat, și doar în caz de necesitate.

Când le aplici pe piele, este esențial să respecți maximul dermal recomandat specific fiecărui ulei esențial și corespunzător vârstei utilizatorului.

Aplică pe piele doar ulei esențial diluat, în concentrația care respectă acest maxim! Chiar mai mult, în eczemă/dermatită nu depăși o concentrație mai mare de 2% ulei esențial pe corp și 1% pe față, chiar dacă maximul dermal ar permite. Iar dacă te știi și cu ten sensibil, păstrează concentrația uleiurilor esențiale în intervalul 0,2-0,5%. Așa vei rămâne în zona de siguranță și fără griji!

Cum poți calcula diluția și concentrația? Urmărește acest video pentru a afla aceste informații

Când te știi cu alergii, înainte de prima utilizare al unui ulei esențial, este bine să efectuezii un patch test – aplică 1 picătură pe interiorul brațului din uleiul esențial diluat, acoperă cu o plasture pe timp de 24 ore. Dacă nu apare nici o iritație în zona respectivă, înseamnă că nu ești alergic/ă la uleiul esențial respectiv și îl poți folosi diluat în siguranță.

În cazul copiilor, evită utilizarea uleiurilor esențiale de eucalipt globulus sub vârsta de 3 ani.

Dacă suferi însă de sensibilitate chimică multiplă, astm sever sau BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) este bine să eviți cu totul utilizarea uleiurilor esențiale, pentru a nu exacerba reacțiile alergice sau astmatice.

5. Sfaturi practice

Cum în cazul dermatitei calea de utilizare a uleiului esențial este prin aplicare topică, e bine să alegi un ulei vegetal pentru diluare care să aibă proprietăți specifice, benefice pentru dermatită.

Uleiul virgin de cocos s-a arătat în studii că dispune de proprietăți antibacteriene împotriva Staphylococcus aureus(5) pe de o parte, pe de altă parte limitează pierderea transepidermală de apă și îmbunătățește hidratarea pielii(13). Devine deci vehicul ideal pentru uleiuri esențiale, utilizabil și în cazul copiilor.

Mai jos vei găsi câteva idei de combinare a uleiurilor esențiale pentru ca acestea să amelioreze eficient și în siguranță simptomele dermatitei atopice. Fiecare combinație va avea un miros diferit. Având în vedere că una din regulile de bază ale aromaterapiei este ca aroma combinației să-ți fie pe plac, îți recomand să încerci fiecare combinație în parte și să o folosești pe aceea cu a cărei miros rezonezi.

1. Se adaugă 1 picătură ulei esențial lavandă + 1 picătură ulei esențial geranium + 1 picătură ulei esențial paciuli într-o sticluță de 10 ml care apoi se completează cu ulei virgin de cocos – rezultând o concentrație/diluție de 1,0 %.

2. Se adaugă 3 picături de ulei esențial de coriandru într-o sticluță de 10 ml care apoi se completează cu ulei virgin de cocos – rezultând o concentrație/diluție de 1,0 %.

3. Se adaugă 2 picături ulei esențial lavandă + 1 picătură ulei esențial arbore de ceai + 1 picătură ulei esențial geranium într-o sticluță de 10 ml care apoi se completează cu ulei virgin de cocos – rezultând o concentrație/diluție de 1,33 %.

4. 1 picătură ulei esențială lavandă într-o sticluță de 10 ml care apoi se completează cu ulei virgin de cocos – rezultând o concentrație/diluție de 0,33 % – potrivită și pentru copii.

Dacă infromațiile din acest articol ți-au fost de folos, asigură-te printr-un share că vor ajunge și la prietenii tăi.

Cu drag,

Andrea Konti – Reflexoterapeut cu competențe în aromaterapie

(Absolvent Tisserand Institute)

DISCLAIMER: Informațiile din acest articol au rol informativ-educativ și nu dorim prin ea să diagnostizăm sau să tratăm vreo boală. Dacă ai nevoie de sfaturi personalizate ne poți contacta prin email sau telefonic.

Referințe:

By |2024-10-30T08:50:28+02:00august 20, 2024|Uncategorized|Comentariile sunt închise pentru Dermatita alergică: Metode simple de ameliorare cu uleiuri esențiale
Go to Top