Știai că rinita alergică sau febra fânului, s-a estimat că afectează mai mult de 20% din populația Terrei? În plus, aceasta are tendință de creștere, mai ales în țările puternic industrializate.
Cu alte cuvinte, fiecare al cincilea om suferă de rinita alergică.
1. Cum se se manifestă rinita alergică
Rinita alergică este provocată de reacția exagerată a organismului la alergeni, cu apariție sezonieră cum sunt polenul – de la arbori, ierburi sau buruieni- sau sporii de mucegai, praf de casă, părul sau penele de animale. Poate fi declanșat însă și de anumiți compuși chimici – din parfumuri sau chimicale regăsite în spațiul profesional.
Această alergie se manifestă prin nas înfundat, asociat cu secreție nazală apoasă și strănut, câteodată cu tuse, de multe ori cu mâncărimi la ochi, gură și piele.(15)
Aceste simptome, în general, scad calitatea vieții celor afectați prin:
- dificultatea desfășurării de activități în aer liber (în cazul alergiei la polen)
- dificultăți de somn,
- scăderea capacității de concentrare și implicit scăderea randamentului la muncă sau la școală,
- inducerea unei stări de nervozitate, de nemulțumire, pierdere a motivației și tristețe – în timpul sezonului cu alergii
Tratamentele medicamentoase(antihistaminice orale, decongestionantele nazale, corticosteroizii nazali) sunt prescrise de medici pe termen scurt, fiind indicate ca metode temporare. Acesta pentru că utilizate pe termen lung pot da dependență și pot conduce la efecte adverse datorită acumulării.
Efectele adverse întâlnite sunt uscăciunea în gură și ochi, somnolență, tulburări gastrointestinale la medicamentele antihistaminice; uscarea și iritarea mucoasei nazale la decongestionantele nazale; arsuri, sângerări nazale, scăderea imunității și incidență crescută de infecții la corticosteroizii nazali. (14)(15)
Astfel apare necesitatea terapiilor complementare care să te ajute să treci peste sezonul problematic.
2. Cum poate ajuta aromaterapia în rinita alergică
Aromaterapia în rinita alergică, intervine ca terapie complementară. Ea te poate ajuta să-ți îmbunătățești starea și calitatea vieții, când medicamentele nu îți (mai) sunt potrivite.
Prețul inițial a fost: 192,00 lei.172,80 leiPrețul curent este: 172,80 lei.
19.2 lei Off
În această afecțiune, prin aromaterapie se poate urmări restabilirea respirației cât mai libere prin:
- reducerea inflamației mucoasei căilor respriratorii
- reducerea congestiei nazale
- reducerea volumului secreției nazale,
- reducerea umflăturii țesuturilor de la nivelul feței și din zona ochilor
- oferind suport pentru organul care suferă și întărirea terenului
și, totatunci, îmbunătățind și starea de bine (să poți dormi bine, să nu simți nervozitate, chiar să te simți bine în pielea ta)
3. Care sunt uleiurile esențiale și apele florale utile în rinita alergică
Când alegi uleiurile esențiale în rinita alergică, poți avea în vedere țintele terapeutice enumerate mai sus.
Top 10 uleiuri esențiale candidate în acest sens sunt:
3.1 Pentru eliberarea căilor respiratorii:
- Uleiul esențial eucalipt globulus(Eucalyptus globulus),
- Uleiul esențial ravintsara(Cinnamomum camphora ct 1,8 cineol)
- Uleiul esențial niaouli (Melaleuca quinquenervia)
dispun de proprietăți decongestionante, antiinflamatoare și antimicrobiene, atorită conținutului lor ridicat de 1,8 cineol (eucaliptol) (1)(2)(4)(6).
3.2 Pentru ușurarea tusei și a respirației:
- Uleiul esențial de menta piperată (Mentha x piperita)
dispune de proprietăți decongestionante, expectorante, antiinflamatoare, antispasmodice, antimicrobiene. Prin conținutul ridicat în mentol, calmează tusea, conferă senzație de rece și de respirație liberă (9)(11)(12)
Prețul inițial a fost: 173,00 lei.155,70 leiPrețul curent este: 155,70 lei.
17.3 lei Off
3.3 Pentru calmarea iritației și mâncărimilor:
- Ulei esențial lavanda (Lavandula angustifolia)
are efect antihistaminic și antiinflamator. Ca bonus, acest ulei liniștește emoțiile persoanei suferinde, reducând stresul și conferă somn odihnitor (2)(3)(4)(13)
3.4 Pentru un efect antialergic:
- Uleiul esențial de geranium (Pelargonium asperum/graveolens)
Acesta inhibă degranularea mastocitelor induse de IgE (care conduc la secretarea de histamină), calmează emoțiile, are efect antidepresant (1)(2)
- Uleiul esențial de cimbru cu chemotip thymol (Thymus vulgaris)
Acesta reglează funcțiunea celulelor T, reduce infiltrarea eosinofilelor care joacă un rol important în cascada reacțiilor alergice. Reduce eficient simptomele de astm alergic, dispune de proprietăți antimicrobiene și antioxidante. (7)(8)(10)
3.5 Alte uleiuri care pot fi folosite în ameliorarea rinitei alergice sunt:
- Ulei esențial de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)– prin proprietatea antiinflamatoare ( modulează vasodilatarea asociată de inflamația indusă de histamină în oameni) și antimicrobian (4)(5)
- Ulei esențial de pin (Pinus sylvestris)–( sau alte conifere precum chiparos, ienupăr sau brad argintiu ori brad Douglas) – prin efectul antiinflamator și antialergic dat de conținutul ridicat în alfa-pinen, poate deveni util în managementul rinitei alergice (13)
- Uleiul esențial de lămâie (Citrus limon) – are efect antibacterian, reîmprospătant, relaxant dar și energizant asupra psihicului(11)
3.6 Pentru calmarea mâncărimilor și reducerea încărcăturii de alergeni de pe piele pot fi pulverizate direct pe față:
- Apa florală de lavandă
- Apa florală de trandafir
- Apa florală de mentă piperată
Prețul inițial a fost: 176,00 lei.155,20 leiPrețul curent este: 155,20 lei.
20.8 lei Off
4. Care sunt atenționările în utilizarea uleiurilor esențiale în rinita alergică
Uleiurile esențiale, fiind substanțe foarte concentrate, chiar dacă sunt naturale, utilizate în cantități nepotrivite (prea mari), pot duce la iritații și sensibilizări. Așadar pornește în totdeauna cu cantități mici și crește doza treptat, doar în caz de necesitate.
Când le aplici pe piele, respectă maximul dermal recomandat specific fiecărui ulei esențial și corespunzător vârstei utilizatorului. Aplică pe piele doar ulei esențial diluat, în concentrația care respectă acest maxim.
În special când te știi cu alergii, înainte de prima utilizare al unui ulei esențial, este bine să efectuezi un patch test. Aplică 1 picătură pe interiorul brațului din uleiul esențial diluat, acoperă cu o plasture pe timp de 24 ore. Dacă nu apare nici o iritație în zona respectivă, înseamnă că nu ești alergic/ă la uleiul esențial respectiv și îl poți folosi diluat în siguranță.
Dacă suferi însă de sensibilitate chimică multiplă, astm sever sau BPOC (boala pulmonara obstructiva cronică) este bine să eviți cu totul utilizarea uleiurilor esențiale, pentru a nu exacerba reacțiile alergice sau astmatice.
5. Sfaturi practice
Iată și câteva exemple de modalități de utilizare a uleiurilor esențiale și a apelor florale în rinita alergică:
5.1 Prin inhalator personal:
- se pot adăuga 2 picături ulei esențial ravintsara + 2 picături eucalipt globulus + 2 picături niaouli + 3 picături geranium pe fitilul inhalatorului – se inhalează la nevoie, timp de cca 5 minute
- se pot adăuga 4 picături ulei esențial lavandă + 2 picături eucalipt globulus + 2 picături mentă piperată – se inhalează la nevoie, timp de cca 5 minute
- se pot adăuga 3 picături ulei esențial lavandă + 3 picături eucalipt globulus + 2 picături ulei esențial cimbru chemotip thymol – se inhalează la nevoie, timp de cca 5 minute
5.2 Prin difuzor aromaterapie:
- poți adăuga în difuzor 2 picături ulei esențial eucalipt globulus + 2 picături mentă piperată + 2 picături lămâie – difuzează ambiental timp de 15-30 minute apoi oprește aparatul și poți relua difuzarea după 30-60 minute pentru încă un ciclu
5.3 Roll-on
- într-o sticluță cu roll-on de 10ml, poți adăuga 2 picături de ulei esențial lavandă + 2 picături ulei esențial eucalipt + 2 picături ulei esențial mentă piperată diluat în 10 ml ulei fracționat de cocos – se poate aplica pe zona tâmplelor, frunții și sub nări
5.4 Comprese pe ochi – poți aplica pe dischetă demachiantă apă florală de lavandă pe care să o plasezi pe pleoape pentru calmarea ochilor roșii
5.5 Pulverizare pe față de apă florală de trandafir și mentă piperată pentru reducerea umflăturii țesuturilor feței
Prețul inițial a fost: 410,00 lei.315,70 leiPrețul curent este: 315,70 lei.
94.3 lei Off
5.6 Alte sfaturi practice și măsuri pentru evitarea simptomelor de rinită în caz de alergie la polen :
– Prin purtarea de ochelari, poți reduce expunerea la cantitatea de polen care vine în contact cu ochii
– Prin ungerea sub nări cu unt de shea pentru captarea polenului, poți minimiza cantitatea de polen care intră în nări
– Evită uscarea rufelor în aer liber pentru a nu capta polen pe țesături
– Fii precaut/ă la aerisire, cantitatea minimă de polen este seara și noaptea.
– Păstrează filtrele la aparate de aer condiționat curate – fără praf sau urme de mucegai
5.7 În caz de alergie la mucegai
Menținerea umidității interioare între 30-50% poate inhiba dezvoltarea mucegaiului și implicit expunerea la sporii alergenici.
Sper că aceste informații și sfaturi îți vor fi de folos. Dacă da, prin share la acest articol poți ajuta să ajungă și la alții, la prietenii și cunoscuții tăi.
Cu drag,
Andrea Konti – Reflexoterapeut cu competențe în aromaterapie
(Absolvent Tisserand Institute)
DISCLAIMER: Informațiile din acest articol au rol informativ-educativ și nu dorim prin ea să diagnostizăm sau să tratăm vreo boală. Dacă ai nevoie de sfaturi personalizate ne poți contacta prin email sau telefonic.
Referințe:
4. Sandner et al., 2020 – Immunomodulatory Activities of Selected Essential Oils
7. Zhou et al., 2014 – Thymol attenuates allergic airway inflammation in ovalbumin (OVA)-induced mouse asthma
11. https://www.healthline.com/health/essential-oils-for-allergies
12. https://breathefreely.com/healing-peppermint/
14. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8622-allergic-rhinitis-hay-fever
Știai că rinita alergică sau febra fânului, s-a estimat că afectează mai mult de 20% din populația Terrei? În plus, aceasta are tendință de creștere, mai ales în țările puternic industrializate.
Cu alte cuvinte, fiecare al cincilea om suferă de rinita alergică.
1. Cum se se manifestă rinita alergică
Rinita alergică este provocată de reacția exagerată a organismului la alergeni, cu apariție sezonieră cum sunt polenul – de la arbori, ierburi sau buruieni- sau sporii de mucegai, praf de casă, părul sau penele de animale. Poate fi declanșat însă și de anumiți compuși chimici – din parfumuri sau chimicale regăsite în spațiul profesional.
Această alergie se manifestă prin nas înfundat, asociat cu secreție nazală apoasă și strănut, câteodată cu tuse, de multe ori cu mâncărimi la ochi, gură și piele.(15)
Aceste simptome, în general, scad calitatea vieții celor afectați prin:
- dificultatea desfășurării de activități în aer liber (în cazul alergiei la polen)
- dificultăți de somn,
- scăderea capacității de concentrare și implicit scăderea randamentului la muncă sau la școală,
- inducerea unei stări de nervozitate, de nemulțumire, pierdere a motivației și tristețe – în timpul sezonului cu alergii
Tratamentele medicamentoase(antihistaminice orale, decongestionantele nazale, corticosteroizii nazali) sunt prescrise de medici pe termen scurt, fiind indicate ca metode temporare. Acesta pentru că utilizate pe termen lung pot da dependență și pot conduce la efecte adverse datorită acumulării.
Efectele adverse întâlnite sunt uscăciunea în gură și ochi, somnolență, tulburări gastrointestinale la medicamentele antihistaminice; uscarea și iritarea mucoasei nazale la decongestionantele nazale; arsuri, sângerări nazale, scăderea imunității și incidență crescută de infecții la corticosteroizii nazali. (14)(15)
Astfel apare necesitatea terapiilor complementare care să te ajute să treci peste sezonul problematic.
2. Cum poate ajuta aromaterapia în rinita alergică
Aromaterapia în rinita alergică, intervine ca terapie complementară. Ea te poate ajuta să-ți îmbunătățești starea și calitatea vieții, când medicamentele nu îți (mai) sunt potrivite.
Prețul inițial a fost: 192,00 lei.172,80 leiPrețul curent este: 172,80 lei.
19.2 lei Off
În această afecțiune, prin aromaterapie se poate urmări restabilirea respirației cât mai libere prin:
- reducerea inflamației mucoasei căilor respriratorii
- reducerea congestiei nazale
- reducerea volumului secreției nazale,
- reducerea umflăturii țesuturilor de la nivelul feței și din zona ochilor
- oferind suport pentru organul care suferă și întărirea terenului
și, totatunci, îmbunătățind și starea de bine (să poți dormi bine, să nu simți nervozitate, chiar să te simți bine în pielea ta)
3. Care sunt uleiurile esențiale și apele florale utile în rinita alergică
Când alegi uleiurile esențiale în rinita alergică, poți avea în vedere țintele terapeutice enumerate mai sus.
Prețul inițial a fost: 173,00 lei.155,70 leiPrețul curent este: 155,70 lei.
17.3 lei Off
Top 10 uleiuri esențiale candidate în acest sens sunt:
3.1 Pentru eliberarea căilor respiratorii:
- Uleiul esențial eucalipt globulus(Eucalyptus globulus),
- Uleiul esențial ravintsara(Cinnamomum camphora ct 1,8 cineol)
- Uleiul esențial niaouli (Melaleuca quinquenervia)
dispun de proprietăți decongestionante, antiinflamatoare și antimicrobiene, atorită conținutului lor ridicat de 1,8 cineol (eucaliptol) (1)(2)(4)(6).
3.2 Pentru ușurarea tusei și a respirației:
- Uleiul esențial de menta piperată (Mentha x piperita)
dispune de proprietăți decongestionante, expectorante, antiinflamatoare, antispasmodice, antimicrobiene. Prin conținutul ridicat în mentol, calmează tusea, conferă senzație de rece și de respirație liberă (9)(11)(12)
3.3 Pentru calmarea iritației și mâncărimilor:
- Ulei esențial lavanda (Lavandula angustifolia)
are efect antihistaminic și antiinflamator. Ca bonus, acest ulei liniștește emoțiile persoanei suferinde, reducând stresul și conferă somn odihnitor (2)(3)(4)(13)
3.4 Pentru un efect antialergic:
- Uleiul esențial de geranium (Pelargonium asperum/graveolens)
Acesta inhibă degranularea mastocitelor induse de IgE (care conduc la secretarea de histamină), calmează emoțiile, are efect antidepresant (1)(2)
- Uleiul esențial de cimbru cu chemotip thymol (Thymus vulgaris)
Acesta reglează funcțiunea celulelor T, reduce infiltrarea eosinofilelor care joacă un rol important în cascada reacțiilor alergice. Reduce eficient simptomele de astm alergic, dispune de proprietăți antimicrobiene și antioxidante. (7)(8)(10)
3.5 Alte uleiuri care pot fi folosite în ameliorarea rinitei alergice sunt:
- Ulei esențial de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)– prin proprietatea antiinflamatoare ( modulează vasodilatarea asociată de inflamația indusă de histamină în oameni) și antimicrobian (4)(5)
- Ulei esențial de pin (Pinus sylvestris)–( sau alte conifere precum chiparos, ienupăr sau brad argintiu ori brad Douglas) – prin efectul antiinflamator și antialergic dat de conținutul ridicat în alfa-pinen, poate deveni util în managementul rinitei alergice (13)
- Uleiul esențial de lămâie (Citrus limon) – are efect antibacterian, reîmprospătant, relaxant dar și energizant asupra psihicului(11)
3.6 Pentru calmarea mâncărimilor și reducerea încărcăturii de alergeni de pe piele pot fi pulverizate direct pe față:
- Apa florală de lavandă
- Apa florală de trandafir
- Apa florală de mentă piperată
Prețul inițial a fost: 176,00 lei.155,20 leiPrețul curent este: 155,20 lei.
20.8 lei Off
4. Care sunt atenționările în utilizarea uleiurilor esențiale în rinita alergică
Uleiurile esențiale, fiind substanțe foarte concentrate, chiar dacă sunt naturale, utilizate în cantități nepotrivite (prea mari), pot duce la iritații și sensibilizări. Așadar pornește în totdeauna cu cantități mici și crește doza treptat, doar în caz de necesitate.
Când le aplici pe piele, respectă maximul dermal recomandat specific fiecărui ulei esențial și corespunzător vârstei utilizatorului. Aplică pe piele doar ulei esențial diluat, în concentrația care respectă acest maxim.
În special când te știi cu alergii, înainte de prima utilizare al unui ulei esențial, este bine să efectuezi un patch test. Aplică 1 picătură pe interiorul brațului din uleiul esențial diluat, acoperă cu o plasture pe timp de 24 ore. Dacă nu apare nici o iritație în zona respectivă, înseamnă că nu ești alergic/ă la uleiul esențial respectiv și îl poți folosi diluat în siguranță.
Dacă suferi însă de sensibilitate chimică multiplă, astm sever sau BPOC (boala pulmonara obstructiva cronică) este bine să eviți cu totul utilizarea uleiurilor esențiale, pentru a nu exacerba reacțiile alergice sau astmatice.
Prețul inițial a fost: 410,00 lei.315,70 leiPrețul curent este: 315,70 lei.
94.3 lei Off
5. Sfaturi practice
Iată și câteva exemple de modalități de utilizare a uleiurilor esențiale și a apelor florale în rinita alergică:
5.1 Prin inhalator personal:
- se pot adăuga 2 picături ulei esențial ravintsara + 2 picături eucalipt globulus + 2 picături niaouli + 3 picături geranium pe fitilul inhalatorului – se inhalează la nevoie, timp de cca 5 minute
- se pot adăuga 4 picături ulei esențial lavandă + 2 picături eucalipt globulus + 2 picături mentă piperată – se inhalează la nevoie, timp de cca 5 minute
- se pot adăuga 3 picături ulei esențial lavandă + 3 picături eucalipt globulus + 2 picături ulei esențial cimbru chemotip thymol – se inhalează la nevoie, timp de cca 5 minute
5.2 Prin difuzor aromaterapie:
- poți adăuga în difuzor 2 picături ulei esențial eucalipt globulus + 2 picături mentă piperată + 2 picături lămâie – difuzează ambiental timp de 15-30 minute apoi oprește aparatul și poți relua difuzarea după 30-60 minute pentru încă un ciclu
5.3 Roll-on
- într-o sticluță cu roll-on de 10ml, poți adăuga 2 picături de ulei esențial lavandă + 2 picături ulei esențial eucalipt + 2 picături ulei esențial mentă piperată diluat în 10 ml ulei fracționat de cocos – se poate aplica pe zona tâmplelor, frunții și sub nări
5.4 Comprese pe ochi – poți aplica pe dischetă demachiantă apă florală de lavandă pe care să o plasezi pe pleoape pentru calmarea ochilor roșii
5.5 Pulverizare pe față de apă florală de trandafir și mentă piperată pentru reducerea umflăturii țesuturilor feței
5.6 Alte sfaturi practice și măsuri pentru evitarea simptomelor de rinită în caz de alergie la polen :
– Prin purtarea de ochelari, poți reduce expunerea la cantitatea de polen care vine în contact cu ochii
– Prin ungerea sub nări cu unt de shea pentru captarea polenului, poți minimiza cantitatea de polen care intră în nări
– Evită uscarea rufelor în aer liber pentru a nu capta polen pe țesături
– Fii precaut/ă la aerisire, cantitatea minimă de polen este seara și noaptea.
– Păstrează filtrele la aparate de aer condiționat curate – fără praf sau urme de mucegai
5.7 În caz de alergie la mucegai
Menținerea umidității interioare între 30-50% poate inhiba dezvoltarea mucegaiului și implicit expunerea la sporii alergenici.
Sper că aceste informații și sfaturi îți vor fi de folos. Dacă da, prin share la acest articol poți ajuta să ajungă și la alții, la prietenii și cunoscuții tăi.
Cu drag,
Andrea Konti – Reflexoterapeut cu competențe în aromaterapie
(Absolvent Tisserand Institute)
DISCLAIMER: Informațiile din acest articol au rol informativ-educativ și nu dorim prin ea să diagnostizăm sau să tratăm vreo boală. Dacă ai nevoie de sfaturi personalizate ne poți contacta prin email sau telefonic.
Referințe:
4. Sandner et al., 2020 – Immunomodulatory Activities of Selected Essential Oils
7. Zhou et al., 2014 – Thymol attenuates allergic airway inflammation in ovalbumin (OVA)-induced mouse asthma
11. https://www.healthline.com/health/essential-oils-for-allergies
12. https://breathefreely.com/healing-peppermint/
14. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8622-allergic-rhinitis-hay-fever