1. Ştiaţi că uleiurile esenţiale, datorită faptului că sunt mai rare şi mai  scumpe, se falsifică? Nici cea de lavandă nu face excepţie.

2. Ştiaţi că, compuşii uleiului esenţial de lavandă se pot obţine şi pe cale sintetică, doar că în acest caz nu mai are efect terapeutic, curativ? Omul încă nu este în stare să copieze în întregime ceea ce poate crea natura.

3. Ştiaţi că uleiul esenţial de lavanda Angustifolia (medicinală) se falsifică pe scară largă prin:

– se vinde  uleiul de lavandin pe post de ulei de lavandă – uleiul de lavandin este un ulei esenţial mai ieftin. Acesta are proprietăţi terapeutice diferite şi miros mai camforat

– se diluează cu un ulei vegetal mai ieftin – din punctul de vedere al siguranţei utilizării este un caz încă fericit

– se diluează cu compuşi sintetici ieftini – aşa nu mai are efect curativ şi poate deveni toxic

– se înlocuieşte complet cu ulei sintetic ieftin – care pe lângă faptul că nu are efect curativ, poate fi şi foarte toxic

4. Ştiaţi că un ulei esenţial ieftin este semn că acesta este contrafăcut?

Ca să aveţi certitudine ce cumpăraţi,  înainte de achiziţie, încercaţi să identificaţi producătorul-cultivator şi solicitaţi informaţii.

Înainte de utilizare, puteţi realiza testul hârtiei albe: picuraţi o picătură de ulei esenţial pe acesta şi observaţi-l în timp. Dacă în termen de max 24 ore dispare complet urma uleiului, este semn că uleiul esenţial este veritabil. Dacă însă rămâne o pată uleioasă, este semn că acel ulei a fost falsificat.

5. Ştiaţi că în România există mai mulţi producători de ulei de lavandă, dar dintre aceştia foarte puţini deţin autorizaţii şi cu atât mai puţini pun la dispoziţia clienţilor finali analizele lor (în special cel de gas-cromatograf)?

6. Ştiaţi că un ulei esenţial autorizat este înregistrat pe portalul de specialitate a Uniunii Europene şi respectă criterii stricte de etichetare? La uleiurile neautorizate, pe etichete domină designul iar informaţiile relevante sunt sumare.

Dragi cititoare şi cititori, puterea deciziei este la dumneavoastră. Fiţi atenţi la detalii.

Dumneavoastră alegeţi cui acordaţi încrederea .