Pentru început să clarificăm ce este anxietatea.
Ce este anxietatea? Acesta este o emoție de bază, o neliniște, resimțită în tot corpul, necesară supraviețuirii, asociată reacției automate ”luptă sau fugi”. Deci pe termen scurt această nelinişte sau frică poate fi benefică dar, pe termen lung, ca frică prelungită și intensificată, devine periculoasă.
Scopul este ca să nu alunecăm spre o stare de tulburare de anxietate generalizată, care vine cu o neliniște constantă, cu dificultăți de concentrare, oboseală frecventă, nervozitate, agitație, stare totală de slăbiciune, dureri de cap, apăsare în piept, tulburări de somn, palpitații etc.
În acest articol dorim să răspundem la o întrebare care ne macină pe mulți dintre noi în această perioadă de pandemie: cum ameliorăm răspunsul la stres și cum diminuăm anxietatea, în condițiile pandemiei, cu ajutorul uleiurilor esențiale?
Luptă sau fugi!
Anxietatea poate avea la bază mai multe cauze (predispozițe genetică, boli, istoric, depresie etc) dar noi acum ne referim la forma ușoară, cea dată de schimbarea majoră imprimată în societate de aparariția pandemiei, dată de incertitudine, de avalanșa știrilor negative, de obligativitatea regulilor nemaiîntâlnite și ținerea distanței , care ne afectează indiferent de vârstă sau ocupație.
De ce uleiurile esențiale?
Pentru că acțiunea lor asupra psihicului nu mai este pusă la îndoială nici de sceptici. Prin inhalare, moleculele mici ale acestora trec prin nas și bulbul olfactiv, pătrund în creier, trec de bariera hemato-encefalică și acționează asupra neuro-transmițătoarelor, GABA receptoare, ca și dopamina, serotonina, endorfina, supranumiți și hormoni ai fericirii [1], [2], [3].
Pur şi simpu: îmbunătăţesc calitatea vieţii.
În primele luni ale pandemiei majoritatea dintre noi am stat acasă, am resimțit constrângerea lipsei de mișcare. Puteam să difuzăm acasă uleiurile noastre preferate cu ajutorul difuzoarelor de aromaterapie, sau puteam să inhalăm din inhalatoarele personale, din accesoriile tip bijuterii. Dar ce putem face acum, când mulți s-au întors la locurile de muncă, copii la școală și numărul îmbolnăvirilor, amenințarea, este în continuare ridicată?
1. Cea mai la îndemână metodă – să picurăm uleiule esenţial direct pe mască sau pe o broșă pentru aromaterapie aplicată pe aceasta
În condițiile de port mască generalizată, în afara casei, metoda la îndemână este să picurăm 1, max 2 picături de ulei esențial pe exteriorul măștii și să inhalăm de acolo. Fiind aproape de nas, o cantitate mai mare, poate fi copleșitoare dar depinde de fiecare individ. Este bine să alternăm uleiurile cu acțiune similară, astfel la fiecare schimb de mască să aplicăm alt ulei esențial. Creierul nostru obișnuidu-se repede, nu-l mai percepe (habituează) și are nevoie mereu de stimul diferit.
2. Să folosim un inhalator personal
Putem lua cu noi și un inhalator personal, preparat cu uleiurile alese, și atunci când suntem singuri într-o încăpere și ne dăm jos masca, putem inhala de acolo de câteva ori. Pentru efect psihologic nu avem nevoie neaparat de inhalare prelungită, este suficientă cea de câteva minute.
3.Utilizarea unui difuzor de aromaterapie
Când ajungem acasă, putem de asemenea avea la îndemână difuzarea ambientală a uleiurilor prin difuzoarele de aromaterapie sau chiar putem lua o baie aromată (vedeți aici). De asemenea, un masaj cu mișcări blânde folosind un ulei vegetal bun, la care se adaugă uleiurile esențiale preferate va fi deosebit de reconfortant și relaxant pentru o persoană tensionată. ( consultaţi secţiunea „Recomandări de utilizare” de la fiecare ulei în parte pentru a afla maximul dermal specific fiecărui ulei esențial şi fiecărei vârste în parte).
Ce uleiuri putem folosi?
Și acum haideți să vedem care sunt acele uleiuri esențiale care pot fi utile pentru diminuarea stresului și a anxietății pe perioada pandemiei!
- Bergamota [3], [5], [8]
- Geranium [7], [8]
- Grapefruit
Uleiuri pentru copii
Din lista aceasta cu uleiuri esențiale cu efect antistres și anxiolitic, cele mai blânde, pretabile și pentru copii sunt:
- Bergamota [3], [5], [8]
Care dintre metodele enumerate preferați ?
Care sunt uleiurile esențiale care au dus la rezultatul cel mai bun în cazul vostru până acum?
Să aveți grijă de voi și de cei dragi și să ne auzim cu bine!
Andrea
Lavandair
Dacă v-a plăcut acest articol nu ezitaţi să-l împărtăşiţi cu prietenii voștri.
[expand title=”Click aici pentru a vedea bibliografia ce stă la baza acestui articol”]
[1] https://tisserandinstitute.org/learn-more/what-happens-when-we-smell/
[2] Snezana Agatonovic-Kustrin, Chloe Ke Yi Chan, Vladimir Gegechkori & David Morton – Models for skin and brain penetration of major components from essential oils used in aromatherapy for dementia patients
[/expand]