Cum funcţionează aromaterapia? – partea IV
A trecut o săptămână şi ne-am reîntâlnit cu prietena dragă.
-Data trecută, a rămas să-mi mai spui despre diluare. – reluat ea discuţia. -De ce trebuie să diluăm uleiurile esenţiale dacă le aplicăm pe piele?
-Uleiurile esenţiale sunt foarte concentrate şi de aceea, cu anumite excepţii, pot fi aplicate pe piele DOAR diluate într-un ulei vegetal purtător. Altfel pot cauza iritaţii, chiar arsuri, pot sensibiliza şi duce la alergii[ 1 ] [ 4 ] [ 5 ] sau, în caz de utilizare neadecvată, unele pot duce şi la toxicitate sistemică (mai multe despre uleiurile care se pot cumula în organism şi pot provoca hepatotoxicitate sau neurotoxicitate puteţi citi aici) . Şi nimeni nu-şi doreşte asta. Prin diluare minimizăm aceste riscuri. În plus în cazul masajului aromaterapeutic, uleiurile vegetale lubrifiază pielea ajutând alunecarea mâinii şi chiar hrănesc pielea prin complexul de vitamine şi minerale pe care le conţin [ 1 ] [ 2 ][ 3 ]. În plus, uleiurile vegetale facilitează trecerea uleiului esenţial prin epidermă. Excepţie la diluare pot constitui doar anumite uleiuri esenţiale blânde ca de exemplu lavanda, muşeţelul sau iarba sfântului Ioan (salvia sclarea). În cazul înţepăturilor de insecte, a rănilor, sau la arsuri superficiale, uleiul esenţial de lavandă poate fi aplicată sub formă nediluată, ca prim ajutor. [ 1 ] [ 3 ]
-Cum se face diluarea uleiurilor esenţiale?
-Cei de la Tisserand Institute au infografice foarte pertinente şi practice [ 3 ], zic eu. Acestea m-au ajutat mult şi pe mine. Acestea arată că, în funcţie de concentraţia dorită, câte picături de ulei esenţial trebuie să adăugăm la un ulei purtător. În plus ne indică pentru ce anume şi cu ce scop se recomandă fiecare concentraţie (cosmetice pentru faţă, pentru masaj, cosmetice pentru corp, probleme specifice, dureri sau răni). [ 3 ]
-Ce diluţii de uleiuri esenţiale putem utiliza în cazul copiilor ?
-În cazul copiilor până în 3 ani este de preferat să se utilizeze apele florale sau cel mult uleiurile esenţiale mai blânde (de exemplu lavanda, muşeţelul) . Diluţiile recomendate pentru aceste vârste sunt între 0,1 şi 1%, copii fiind foarte sensibili şi în dezvoltare. După această vârstă putem alege alte diluţii, în conformitate cu cele din infografic. [ 3 ] . Dar ce este de asemenea foarte important, este să alegem uleiurile esenţiale potrivite [ 4 ], nu cele mai puternice. Ce trebuie să ştim despre Tisserand Institute este, că pune accent, înainte de toate, pe siguranţa în utilizarea uleiurilor esenţiale, aspect cu care nu pot să fiu decât de acord. Ca şi în jurământul lui Hippocrate: înainte de toate să nu dăunezi.
Surse foto: www.tisserandinstitute.org
– Ce se întâmplă dacă din greşeală aplicăm pe piele mai mult ulei esenţial?
-La orice accident de acest gen, trebuie să acţionăm cât mai repede cu putinţă iar neutralizarea efectului se face prin diluarea în abundenţă cu ulei vegetal (ex. ulei măsline) şi apoi se spală cu apă şi săpun.
-Şi mie mi se par foarte utile aceste infografice. Pe cât de complicată mi s-a părut diluarea, acum nu mă mai înspăimântă. Mulţumesc că mi le-ai arătat. Trebuie să trec la treabă, să o încerc acasă. Cu care dintre uleiurile esenţiale zici şă încep?
-Noi am ales lavanda, nu doar că are miros plăcut şi câmpul înflorit este desprins ca din rai, dar uleiul său esenţial este unul blând şi poate cel mai versatil (ai văzut şi din exemplele date) – se poate utiliza în domenii foarte diverse. De aceea aromaterapeuţii internaţionali experimentaţi recomandă iniţierea în aromaterapie prin ea, tocmai pentru că nu poţi da mare greş.
-Apropos, nu mi-ai destăinuit încă reţeta ceaiului magic, de la care a pornit întreaga noastră incursiune în lumea miresmelor şi a uleiurilor esenţiale!
-Ahh, da! Iată reţeta :
În 500 ml apă clocotită se adaugă:
- 1 lingură flori muşeţel
- 1 linguriţă flori de lavandă uscată
- 1 bucăţică scorţişoară ( cca 1/8 baton)
- 2-3 buc cuişoare
- 1/2 steluţă anason
Se acoperă pentru 10 minute pentru infuzare apoi se strecoară şi SE SAVUREAZĂ cu cineva drag alături! Poftă bună!
Surse de referinţă:
Joanna Hoare: The Complete Aromatherapy Tutor [ 1 ]
Denise Whichello Brown : Aromaterapia: terapie prin uleiuri esenţiale [ 2 ]
https://tisserandinstitute.org/infographics/ [ 3 ]
https://tisserandinstitute.org/antimicrobial-essential-oils-children/ [ 4 ]
https://tisserandinstitute.org/new-survey-reveals-dangers-of-not-diluting-essential-oils/ [5]