Ce oferă aromaterapia, utilizarea uleiurilor esențiale și a hidrosolurilor(apelor florale)?

Pe scurt: ÎMBUNĂTĂȚIREA CALITĂȚII VIEȚII!

Aromaterapia acordă o mână de ajutor acolo unde terapiile convenționale își ating limitele sau vin eventual cu prea multe reacții adverse. Astfel poate fi utilizată cu rezultate bune în dureri, în traume și doliu, în anxietate, în depresie, în cazul edemelor (edem limfatic  și lipoedem), în obstetrică și neonatologie, în centre paliative, oncologice și centre de îngrijire bătrâni cu demență, în caz de rezistență la antibiotice, în tratarea rănilor (dermatologie), în cosmetice naturale,  în suportul sitemului imunitar și chiar în reducerea efectelor poluării asupra organismului – au subliniat pe rând medici, psihologi și aromaterapeuți clinicieni.

Uleiurile esențiale acționează asupra organismului prin proprietăți, atât asupra planului fizic al organismului cât și pe cel psihic, prin efectul farmacologic și cel psihologic concomitent. Aromele(mirosurile) care trezesc emoții și amintiri pozitive, îmbunătățesc atât sănătatea psihică cât și cea fizică – ameliorează funcționarea sistemului imunitar, scad inflamația și stresul cardiac – au punctat mai mulți cercetători ca și E. Joy Bowles PhD(Australia), Adriana Nunez Wolffenbuttel PhD (Brazilia), Dr.Rachel Herz PhD (SUA), toate în cadrul Conferinței Internaționale de Aromaterapie Clinică Botanica 2020.

conferinta-aromaterapie

Ce este aromaterapia? Pe scurt am putea spune că este o ştiinţă străveche ale cărei beneficii încep să fie (re)demonstrate folosind tehnologii moderne. Această afirmaţie a fost întărită de zecile de prezentaţii care au avut loc în cadrul Botanica 2020.

Dar să nu fugim atât de departe … să începem cu începutul …

Pandemia Covid a restrâns aria de interacțiune între oameni, pe tot globul, dar oamenii determinați și curajoși nu se lasă intimidați. Ei clădesc punți peste gol, așa cum a afirmat și organizatoarea BOTANICA 2020 Rhiannon Lewis, „cine nu știe că un lucru nu poate fi făcut, îl va face”. Așa s-a întâmplat și în cazul conferinței internaționale bianuale de aromaterapie clinică. Acesta se organizează de obicei în orașul parfumurilor Grasse, Franța, dar anul acesta a fost altfel.

Conferința internațională a fost organizată, impecabil, pe o platformă digitală, foarte sugestivă și intuitivă. A fost un week-end intens, cu zeci de webinarii și masterclass-uri, la care am avut onoarea să participăm.

De la cine am avut ocazia să învăţăm?

Cercetători chimiști, cercetători biologi, cercetători farmaciști, cercetători în neuroștiințe, psihologi, medici chirurgi plasticieni, medici obstetricieni și neonatologi, medici fitoterapeuți și mulți aromaterapeuți clinicieni, s-au întâlnit prin eter și și-au împărtășit experiența. Ei și-au expus cele mai noi rezultate în utilizarea uleiurilor esențiale. S-au întâlnit „să celebreze plantele”, arătând că plantele și terapiile naturale și complementare pot înflori și în era tehnologiei.

Aromaterapia în ultimii 50 ani a făcut un salt, un progres uriaș. De la utilizarea tradițională a uleiurilor esențiale, bazată pe anecdote s-a ajuns la aromaterapia bazată pe știință (Evidence Based Aromatherapy).  Iar această ştiinţă, cunoaște o dezvoltare spectaculoasă în continuare.

expo aromaterapie

De asemnea s-a vorbit despre posibilele reacții alergice la uleiuri esențiale, despre posibilele reacții adverse care pot apărea în caz de utilizare excesivă a acestora(pericolul dat de ținta MLM-urilor „pentru toți și pentru orice”),  respectiv posibilitatea interacțiunilor uleiurilor cu medicamentele și incidența acestor interacțiuni.

Cuvintele cheie ale conferinței BOTANICA 2020 au fost: eficacitate, siguranță (safety), sustenabilitate, responsabilitate și etică – valori cu care ne identificăm și le îmbrățișăm încă de la începuturi.

Dacă ne urmăriți, în perioada viitoare, veți putea afla și dvs multe din ce am învățat la această conferință!