Probabil ați auzit despre puterea plantelor medicinale și aromatice. Plantele aromatice conțin uleiuri esențiale care pot fi extrase din florile, frunzele, semințele, coaja fructului, scoarța sau rădăcina plantei în general prin distilare. Aceste plante pot trata variate afecțiuni tocmai prin aceste esențe pe care le conțin.

Fiecare tip de ulei esențial conține compuși diferiți, de ordinul chiar a sutelor, în proporții variabile, ceea ce în condiții de laborator nu se poate imita. Da, compușii uleiurilor esențiale pot fi elaborate și sintetic în laborator(pentru industria parfumurilor ca materie primă mai ieftină ), dar în acest caz nu mai au capacitatea curativă (dacă ați mai încercat diverse uleiuri esențiale și nu ați văzut nici un efect în afară de parfum, probabil acesta era motivul). Uleiurile adevărate, naturale, pure, acționează prin sinergie, adică prin acțiunea simultană și în aceeași direcție a mai multor compuși.

Aromaterapeuta Daniele Ryman, care practică aromaterapia din anii 1980 și studiază uleiurile esențiale în mod continuu, recomandă pentru UZUL ZILNIC, să folosim mai de grabă PLANTELE AROMATICE DIN CARE SE EXTRAG în locul ULEIURILOR ESENȚIALE. Ea propune utilizarea aromaterapiei cu plante sub DIVERSE FORME – prin flori – ex. perne aromatice, macerate, decocturi, infuzii, în bucătărie prin ceaiuri și condimentare, prin ulei vegetal și oțet aromat[1], rezervând uleiurilor esențiale un loc special și țintit: în mod similar medicamentelor, DOAR ÎN CAZ DE NEVOIE [1], [2]!  Poate vă puneți întrebarea „de ce?”

La această întrebare clasificarea aromaterapeutei Victoriei H. Edwards ne poate da răspuns!

Ea clasifică uleiurile esențiale în funcție de efectele compușilor dominanți în 6 grupuri funcționale principale [3], fiecare grup având caracteristici specifice:

  • ALCOOLI – ex. ulei esențial de Bergamota, Mentă, Arborele de ceai (Tea Tree), Roiniță (Melissa), Neroli, Lemn de santal – uleiurile din această categorie se caracterizează prin miros ușor dulce, ierbos sau lemnos.Este cel mai larg grup USER FRIENDLY și au efect ECHILIBRANT.

 

  • ESTERI – ex. ulei esențial de Lavandă, Măghiran, Mușețel, Ienupăr, Iarba sfântului Ioan (sau Salvia sclarea în latină, a nu se confunda cu Salvia oficinalis care este o cetonă) – acestea rezultă din reacția chimică (în mod natural, fără vreo interveție) dintr-un acid organic și un alcool sau un fenol. Se caracterizează prin note fructate. Aceste uleiuri sunt CELE MAI SIGURE dintre toate uleiurile esențiale, pot fi aplicate și nediluate pe piele și au acțiune CALMANTĂ, SEDATIVĂ.

 

  • ALDEHIDE – ex. ulei esențial de Lemomngrass, Scorțișoară, Verbena – au acțiune CALMANTĂ asupra EMOȚIILOR dar IRITĂ PIELEA.

Aici dorim să vă povestim ceva din experiența noastră personală. Copilului nostru îi place mirosul de scorțișoara(aldehid) și  într-o seară i-am pregătit o baie cu câteva picături de ulei de acest fel. Înainte mai încercasem alte uleiuri de ex. citronella(aldehid și acesta) sau lavanda(ester) și nu au fost probleme. Peste câteva minute copilul a început să țipe că are arsuri pe piele, îl ustura, s-a roșit toată pe zona de  piele în contact cu apa cu uleiul de scorțișoară, arăta  ca și când ar fi fost într-adevăr ars. L-am clătit repede cu apă curată, l-am uscat și nu înțelegeam ce s-a întâmplat. Chiar dacă iritaţia puternică i–a trecut copilului până doua zi , învăţătura despre acţiunea uleiului esenţial de Scorţişoară nu o vom uita poate niciodată.  

  • ETHERI– ex. ulei esențial de Busuioc, Anason, Chimen dulce  – au acțiune CALMANTĂ asupra TRACTULUI DIGESTIV, dar în apa de baie irită pielea.

 

  • FENOLI ulei esențial de Oregano, Cimbru de munte(Satureja Montana în latină), Cimbru(Thymus vulgaris în latină), Cuișoare – au un miros condimentat, usturător, înțepător, au caracter medicinal ANTISEPTIC, ANTIVIRAL, ANTIFUNGIC. Sunt foarte puternice, oxidează repede, pot arde pielea sau mucusul iar în doze mari pot fi toxice pentru ficat! Se utilizează doar diluate în alte uleiuri de bază (în diluție de max. 3%)și nu se pulverizează în aer. Se utilizează pe termen scurt în regim similar cu antibioticele pentru că și efectul lor este similar.

 

  • CETONE ulei esențial de  Salvie (i se mai spune Jaleș în română sau Salvia Oficinalis în latină), Isop, Thuia (compusul thuiona este foarte toxică)– aceste uleiuri au mirosuri foarte diverse, sunt foarte puternice și SE CUMULEAZĂ  ÎN ORGANISM . Au acțiune agresivă asupra mucusului și ACȚIUNE NEUROTOXICĂ, pot conduce la creșteri abnormale de celule, putând fi FATALE în mâini neinițiate. De aceea dozajul maxim pentru un adult din aceste uleiuri este de 1-3 picături pe zi și nu mai mult de 6 zile consecutive! Valoarea lor medicinală constă în acțiunea lor dizolvantă și capacitatea lor de a ajuta la regenerarea celulelor lezate

Chiar dacă utilizarea plantelor aromatice este în general inofensivă (în doze optime), după cum ați văzut, utilizarea anumitor uleiuri esențiale extrase din ele pot însemna pericol în mâna neinițiaților, datorită concentrațiilor uriașe a anumitor compuși. Dar, în același timp, ați putut vedea că există și grupuri considerate relativ sigure, ca cea a alcoholilor și a esterilor, care în cantități moderate au efecte benefice fără efecte adverse.

Deci, ca să îi putem utiliza în siguranță, trebuie în primul rând să cunoaștem bine acțiunea uleiurilor esențiale! Iar dacă nu avem acces la informații de calitate, plantele mamă ne sunt încă la dispoziție.

 

Bibliografie:

Daniele Ryman – Aromatherapy Bible ;

http://aromatherapybible.com/using-essential-oils-and-plants/[1];

http://aromatherapybible.com/toxicity-of-essential-oils/[2] ;

Victoria H. Edwards – The Aromatherapy Companion [3]

Daniele Ryman – „The expert’s guide to aromatherapy &essential oils for health”

Denise Whichello Brown – Teach Yourself Aromatherapy

Rachel Frely: Le secrets de la lavande