Așa cum am scris într-un articol precedent ( http://lavandair.ro/de-ce-stresul-poate-fi-periculos/ ), stresul, este o reacție a organismului la factorii exteriori pe care creierul îl percepe ca și primejdie. Semnalele percepute de ochi, urechi sunt recepționate de zona din creier amigdală, care se ocupă de procesarea emoțiilor, denumit și centru de frică. Aceasta interpretează informația și trimite semnalul despre pericol către hipotalam care este un fel de centru de comandă. Aceasta acționează și comandă glandele adrenale să elibereze în sânge în primă instanță adrenalina iar dacă primejdia nu încetează până când nivelul acestuia scade, urmează cortisolul, care ține organismul în stare turată, de alertă.

Fenomenul stresului acut este normal și benefic. Ne-a ajutat de-a lungul existenței să “răspundem corespunzător” la atacuri și pericole, să ne salvăm în diverse situații. Dar în era noastră suntem debusolați și percepem ca primejdii și problemele noastre cotidiene, mai mici sau mai mari. Și apare stresul cronic.

Problema de sănătate apare atunci când, prin acțiunea cortisolului, organismul fiind foarte mult în stare turată, se produc modificări nu numai asupra creierului , dar se degradează și celelalte organe.

Iar lavanda prin constituenții principali din uleiul său (acetat de linalil și linalool), care acționează asupra sistemului nervos central, asupra creierului, îl relaxează și astfel se scade și acest nivel de cortisol din sânge. Scăzând nivelul cortisolului, organismul și funcțiunile fiziologice revin la starea normală, astfel și hipertensiunea scade.

Soluții există.

Lavanda a trecut testul timpului, fiind utilizat de secole. Au fost perioade în care a avut o faimă mai mare, au fost perioade în care a rămas mai în umbră, fiind surclasat de alte plante/remedii/medicamente mai la modă. Cert este că în momentul de față prezintă interes pentru cercetători datorită potențialului vindecător pe care îl poartă în ea, inclusiv împotriva cancerului.

 

Sursa:

http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2011/06/WC500107639.pdf

https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/pdf/10.1055/s-0030-1250136.pdf

https://www.drugs.com/npp/lavender.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17689755

http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/understanding-the-stress-response