Era mereu la datorie. Mereu săritor, ajuta unde era nevoie. Lucra foarte mult.  Avea doi copii adolescenți, o familie de întreținut. Nu ținea cont de propria persoană, avea țeluri mari. Era mereu în stres, dar nu conta.

Și  în seara respectivă a lucrat până târziu. Era obosit, dar ca de obicei nu îl interesa. Când a ajuns acasă s-a pus în pat și a adormit. Nimic deosebit. Dimineața se trezea foarte devreme, așa și de data aceasta, s-a îmbrăcat, era gata de plecare iar, DAR … i s-a făcut rău. S-a culcat înapoi, și … nu s-a mai trezit. Degeaba a venit salvarea, au încercat resuscitarea, totul era în van. El a plecat, de tot. Făcuse infarct.

Toți cunoscuții au fost șocați. Nu avea probleme cardiace în familie, nu suferea aparent de nimic spectaculos, doar de stres, de stres cronic. Ca de altfel foarte mulți dintre noi. Când beneficiem de sănătate, ni se pare acest lucru natural, de sine înțeles. Nu depunem nici un efort ca să și-l păstrăm. Se spune că omul începe să-și prețuiască  viața atunci când e pe punctul de a o pierde.  Iar acum toată lumea se întreba cum s-a putut întâmpla așa ceva.

Am fost și eu avertizată odată, nu de unul ci de doi medici, de EFECTELE STRESULUI ASUPRA ORGANELOR, să am grijă ce fac pentru că dacă îmi continui ritmul, pot să pățesc și eu ceva similar.

Am aflat apoi că adrenalina,  cum accelerează ritmul cardiac și crește tensiunea, în condiții de stres prelungit poate duce la hipertensiune  iar cortisolul modifică funcționarea învelișului vaselor de sânge și în timp acestea se pot înfunda. Împreună aceste două efecte pot duce la atac de cord sau accident vascular. (În articolul precedent am arătat cum acționează stresul din punct de vedere fiziologic prin adrenalină și cortisol http://lavandair.ro/bine-bine-lavanda-dar-pentru-ce/).

Dar știați că prin sistemul nervos din intestine stresul cronic poate schimba și funcționarea și compoziția bacterială din intestin?  Modificându-se digestia, se compromite alimentarea organismului cu nutrienți și sănătatea în întregime. Să nu vorbesc  despre aciditatea gastrică, care în condiții de tensiune iarăși crește și poate provoca reflux sau ulcer.

Știați unii de ce mănâncă mai mult dacă sunt nervoși? Tot cortisolul este vinovatul. El crește apetitul și duce la îngrășare, apoi aglomerare de grăsime în special în zona abdomenului și obezitate. Alții, în condiții similare, în schimb își pot pierde apetitul.

Este curios și faptul că stresul te face să simți durerile existete mai puternice dar îți și provoacă dureri prin încordarea mușchilor (ex. durerile de spate și în zona gâtului).

Din păcate hormonii de stres pot afecta și imunitatea. Prin deteriorarea funcționării celulelor cu rol imunitar, organismul devine mai expus la infecții și se îngreunează și vindecarea.

Eu atunci am scăpat mai ușor.  După o perioadă mai lungă de efort intelectual susținut și stres, am făcut o eczemă, de la o zi la alta și a apărut o inflamație în organism.

Dar m-am oprit și am devenit mai atentă. Mi se mai întâmplă câteodată să-mi mai abuzez organismul, dar încerc să restrâng efectele stresului în mod conștient, să o controlez  prin nutriție, mișcare (din păcate câteodată încă nu suficientă), RELAXARE și  SOMN.

La ultimele două am un ajutor de nădejde:  LAVANDA.

De multe ori mă gândesc dacă astfel de tragedii nu s-ar putea evita în cazul în care am acorda mai multă atenție posibilelor consecințe și am încerca să modificăm ceva, din timp. Vă doresc să vă gândiți un pic și apreciați ce aveți. Faceți tot posibilul, în mod conștient, să o și păstrați.

Vă îndemn și pe voi să încercați efectul lavandei. O încercare merită sănătatea voastră.

Noi la Lavandair, oferim drept de retur de 30 zile la orice comandă. În această perioadă vă puteți da seama dacă această soluție vi se potrivește sau nu. Prin urmare nu riscați și nu pierdeți nimic încercându-l. Dar în schimb dacă nu faceți nimic, nici un fel de încercare, s-ar putea ca într-o zi să fie prea târziu…

Lavanda: ajutorul de nădejde pentru relaxare și somn regenerant

Lavanda: ajutorul de nădejde pentru relaxare și somn odihnitor