Un articol despre noi – mulțumim www.sophiella.ro !

To plant a garden is to believe in tomorrow! (Audrey Hepburn)

 A activat 15 ani ca inginer, o muncă deloc uşoară, un domeniu pragmatic şi solicitant. A renunţat la carieră, la experienţa acumulată, la cunoştinţele dobândite, totul pentru a se dedica unui proiect nou, un proiect de suflet – aromaterapia zilnică. Să facem cunoştinţă cu Andrea Konti, iniţiatoarea Lavandair.

Sophiella: Ce este şi cum a luat naştere Lavandair?

Andrea Konti: Proiectul Lavandair a pornit de la propria necesitate. Până anul trecut, am activat 15 ani într-un domeniu diferit, ca inginer. Deşi îmi iubeam foarte mult munca, stresul şi-a pus amprenta asupra stării mele de sănătate şi a venit momentul să spun: “Stop! Trebuie să fac o schimbare, până nu e prea târziu”. La început am căutat metode să-mi îmbunătăţesc starea, să-mi rezolv problema cu insomnia. Am descoperit în lavandă o soluţie reală la problemele mele. Deşi, cu ocazia unei călătorii în 2005 am fost inspiraţi şi fermecaţi de lavandă ca şi plantă aromatică şi cochetam serios cu ideea de înfiinţa o cultură, nu s-a întâmplat atunci ci cu 10 ani mai târziu. Deci, lavanda în viaţa noastră a trecut testul timpului.

14163804_241754929554965_309851445_o

 Sophiella: Ce v-a motivat să porniți pe drumul parfumat al lavandei? Cine sau ce v-a încurajat la primul obstacol?

 Andrea Konti: Motivația ne-o dă tot lavanda și experiența noastră cu ea. Dorim să împărtășim această experiență tuturor celor care se confruntă cu probleme similare nouă și intuim că în lumea aceasta aflată în vârtej nu suntem puțini. Lavanda este o plantă atât de simplă, dar atât de extraordinară. Nu este pretențioasă, dar are anumite cerințe la care nu renunță. Avem atâtea de învățat de la ea. Are atâtea calități pe care ți le dezvăluie treptat, blând: te scapă de anxietate, de stres, te relaxează, îți oferă un somn lin și odihnitor, acestea fiind doar câteva dintre ele.

În privința obstacolelor, deși considerăm că suntem la început de drum, au fost deja destule. Ne-au ajutat mult familia și prietenii, în primul rând. Le mulțumim și pe această cale. Fie printr-un sfat la momentul potrivit, fie prin ajutor fizic, ne-au îmbărbătat, ne-am ridicat și am mers mai departe. Le multumesc părinţilor că au fost alături de noi, că ne-au sprijinit şi atunci când opiniile noastre au fost altele decât ale lor. Vorbesc la plural pentru că, deși part-time, și soțul meu este implicat și consideră proiectul Lavandair unul de suflet. (Și să nu uit, denumirea Lavandair, o adevărată provocare, a fost dată de fiul nostru de 8 ani.)

 Totodată, m-au încurajat testimonialele altor persoane care au intrat în lumea afacerilor, poveștile oamenilor pe care i-am cunoscut prin intermediul cursurilor la care am participat.

14139346_241755059554952_29575243_o

Sophiella: Produsele pe bază de lavandă au devenit o “modă” am putea spune, cu ce vine Lavandair în plus, ce vă distinge pe piață?

 Andrea Konti: Când am gândit conceptul Lavandair am urmărit să găsim o soluție pentru aromaterapia zilnică. Uleiul esențial pur din lavandă se consideră de către aromaterapeuţii experimentați ca fiind cel mai blând dintre toate uleiurile esențiale și se recomandă inițierea în aromaterapie prin acesta. Totuși, fiind foarte concentrat, ca ordin de mărime este nevoie de cca 500 g floare de lavandă pentru obținerea de 3-5 ml ulei esențial, în funcție de specie, adică să obții 3-5 ml ulei ai nevoie de 500-1000 de fire – flori de lavandă. Nu se recomandă utilizarea sa zilnică, întrucât pe termen lung, cumulându-se în organism, poate duce la efecte adverse. Am dorit să găsim o soluție să putem avea lavanda mereu alături, aproape de noi, la îndemână. Am ajuns la concluzia că putem să acoperim această nevoie cu pernele aromatice, completate cu pernițele și săculeții, care pot fi purtate cu tine oriunde.

 Sophiella: Pe lânga aspectul plăcut şi utilitate, cine nu ar vrea că după o zi istovitoare de lucru să pună capul pe o pernă care să te poarte cu parfumul ei în câmpul cu lavandă?

Andrea Konti: Încă din evul mediu s-au făcut însemnări cu privire la efectele terapeutice ale lavandei. Călugărița Sf. Hildegard von Bingen nota despre lavandă că e bună pentru liniștirea minții. Bineînțeles, cele mai multe studii asupra lavandei s-au făcut în ultimul secol. Chimistul René-Maurice Gattefosse a dat start curentului și a cercetat în detaliu uleiurile esențiale și în special lavanda. Astfel încât azi, chiar și European Medicine Agency, în monografia despre Lavandula Angustifolia, recunoaște efectele lavandei Angustifolia asupra sistemului nervos central și o recomandă în special în stări de anxietate, stres, agitație și insomnie. Chiar și hipertensiunea provocată de stres poate fi ameliorată de lavandă, deoarece lavanda relaxează, scade nivelul cortizonului din organism și astfel se scade și tensiunea, se relatează în aceeași monografie.

 În concluzie, răspunsul meu la întrebarea dacă lavanda te liniștește, este un categoric DA, susținut nu numai de studii științifice, dar și de experiența mea proprie.

 

Sophiella: Vorbiți-ne puțin despre pernele aromatice: mod de confecționare, materiale, tehnica folosită…

 14163992_241761369554321_1779556689_o

Andrea Konti: Lavanda este “procesată” complet manual, asta însemnând cules, pregătirea lor în buchete mici pentru uscare în spațiu curat și ventilat, eliberarea mugurilor de flori de pe tijă după uscare, cernerea lor pentru a scăpa de eventualele impurități. Multă muncă manuală parfumată. La capitolul materiale, caut să folosesc pentru elementele de contact cu pielea utilizatorului, materiale cât mai naturale, cât mai mult bumbac și in, dar și rezistente și cu ținută, pentru a oferi doritorilor produse fiabile care să-i bucure nu numai prin mireasma de lavandă ci și vizual. Pentru interiorul pernelor am ales umplutura hypoalergenică cu biluțe siliconizate antiaglomerante în loc de pene, acestea din urmă putând provoca probleme celor alergici la acarieni. Umplutura și inflorescențele de lavandă uscată, obținută prin pașii descriși mai sus, sunt introduse la rândul lor tot manual în hușa de inserție nețesută, pentru care producătorul susține că respiră biologic, permite circulația liberă a aerului (permeabil), are caracter hypoalergenic, prietenos cu mediul înconjurător și anti-static.

În materie de design, am optat pentru mai multe direcții ca să putem satisface o plajă largă de gusturi, studiind trendurile actuale și chiar discutând cu un designer.

 

Restul interviului puteți citi pe www. sophiella.ro